Naleśniki z białym serem – smak dzieciństwa
Naleśniki z białym serem na słodko to klasyk, który przygotowuje się w wielu domach. Naleśniki są pyszne, mięciutkie i delikatne, a nadzienie serowe aksamitne i aromatyczne. Tak przygotowane naleśniki można podać w wieloma dodatkami w zależności od pory roku. Latem będą to np. truskawki, jagody, maliny; a zimą dżemy, roztopiona czekolada czy cukier puder.
Nadzienie serowe:
Mąkę przesiewamy przez sito. Dodajemy do niej mleko, jajka, wodę, olej i sól. Składniki miksujemy ze sobą przez chwilę i odstawiamy na 20 minut. Ciasto będzie dość płynne, o konsystencji śmietany.
Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko miksujemy. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wlewamy szybkim ruchem porcję ciasta naleśnikowego, obracając patelnią, aby ciasto było rozprowadzone cienką warstwą na całym dnie patelni. Podczas smażenia kolejnych naleśników nie dolewamy już oleju, zazwyczaj smażę je na patelni o średnicy 28 cm. Smażymy je z jednej strony około półtora minuty, następnie obracamy przy pomocy drewnianej łopatki lub podrzucając patelnią i smażymy na drugiej stronie jeszcze pół minuty. Usmażone naleśniki układamy w stosik na talerzu, który nakrywamy miską czy pokrywką. Dzięki temu naleśniki zachowają miękkość i elastyczność.
Twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy jogurt, ekstrakt i cukier. Mieszamy do połączenia się składników. Na każdym naleśniku rozsmarowujemy łyżkę sera i zwijamy je w rulon lub kopertę. Można je podawać od razu lub najpierw podsmażyć na maśle, dzięki czemu staną się chrupiące.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…