Pyszna zapiekanka na śniadanie lub kolację, do której możemy użyć czerstwe pieczywo i różne resztki z lodówki.
Składniki:
- 5 kromek chleba tostowego
- 4 jajka
- ok 200 g kiełbasy lub wędliny czy szynki
- 100 g żółtego sera
- kilka pieczarek
- cebula
- szczypior
- masło
- pieprz, sól
Przygotowanie
Chleb i wędlinę kroimy w kostkę, ,cebulę w półplasterki, pieczarki w plasterki, szczypior siekamy, a ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na suchej patelni wrzucamy pokrojony chleb i podsmażamy do uzyskania grzanek.
Grzanki przesypujemy na blaszkę lub do naczynia żaroodpornego
Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim cebulę z wędliną, po chwili dodajemy pieczarki i smażymy jeszcze kilka minut. Jajka przyprawiamy do smaku pieprzem i solą i roztrzepujemy.Usmażoną wędlinę z cebulą i pieczarkami wykładamy na grzanki i zalewamy roztrzepanym jajkiem. Posypujemy szczypiorkiem i żółtym serem.
Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy ok 20 minut.
Zostaw odpowiedź