Wiadomo, że domowa wędlina jest najsmaczniejsza. Boczek z goździkami ma cudowny aromat.
Składniki:
- kawałek chudego surowego boczku
- olej
- kilka goździków
- 3 ząbki czosnku
- pieprz, słodka papryka, sól, estragon, rozmaryn
- sos sojowy ciemny
Przygotowanie
Mięso nakłuwamy w kilku miejscach. Czosnek przeciskamy przez praskę.
Z podanych składników (oprócz goździków) przygotowujemy marynatę – tak by starczyło do posmarowania całego mięsa (dałam ok 4 łyżki oleju, łyżkę sosu sojowego i po pół łyżeczki przypraw – soli mniej – na półkilowy kawałek boczku). Mięso układamy na folii aluminiowej i nacieramy marynatą. Następnie wkładamy w nie kilka goździków. Zawijamy je w folię i odkładamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Następnie mięso odwijamy z folii, wkładamy do naczynia żaroodpornego i polewamy marynatą, która mogła zostać jeszcze na folii. Pieczemy pod przykryciem ok godzinę, potem bez przykrycia jakieś 15 min.
Zostaw odpowiedź