Nieco inna wersja grochówki, którą zwykle robię, jednak równie smaczna.
Składniki:
- 250 g grochu
- 200 g dobrej kiełbasy
- 4 ziemniaki
- bulion
- marchew
- pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora,
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek, tymianek, papryka ostra, suszona natka pietruszki, cukier)
Przygotowanie
Groch płuczemy, zalewamy wodą i pozostawiamy na kilka godzin (najlepiej na noc). Następnie gotujemy go w bulionie aż będzie miękki. W tym czasie ziemniaki i por kroimy w kostkę, a resztę warzyw ścieramy na tarce jarzynowej. Warzywa (prócz pory) dodajemy do grochu pod koniec gotowania. Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z porem. Dodajemy kiedy wszystkie warzywa są już miękkie. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dolewamy wody. Przyprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze około 5 minut.
Zostaw odpowiedź