Ta potrawa to nic innego jak jajka w sosie pieczarkowym.
Składniki:
- 7 jajek
- 0,5 litra bulionu
- kawałek pora
- mała cebula
- 150 g pieczarek
- 4-5 łyżek śmietany 18%
- płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz
- pęczek drobnego szczypiorku
Przygotowanie
Jajka gotujemy na twardo. Cebulę kroimy w drobną kostkę, pora w półplasterki, podsmażamy na maśle lub oleju. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w półplasterki. Dodajemy do cebuli.
Bulion dodajemy do warzyw i gotujemy ok 10 min. Śmietanę mieszamy z mąką ziemniaczaną i odrobiną gorącego bulionu, następnie wlewamy ją powoli, energicznie miesząc do wywaru. Zagotowujemy i przyprawiamy. Jajka obieramy, przekrawamy na połówki, układamy w naczyniu i zalewamy sosem. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Zostaw odpowiedź