Ta potrawa to nic innego jak jajka w sosie pieczarkowym.
Składniki:
- 7 jajek
 - 0,5 litra bulionu
 - kawałek pora
 - mała cebula
 - 150 g pieczarek
 - 4-5 łyżek śmietany 18%
 - płaska łyżka mąki ziemniaczanej
 - sól, pieprz
 - pęczek drobnego szczypiorku
 
Przygotowanie
Jajka gotujemy na twardo. Cebulę kroimy w drobną kostkę, pora w półplasterki, podsmażamy na maśle lub oleju. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w półplasterki. Dodajemy do cebuli.
Bulion dodajemy do warzyw i gotujemy ok 10 min. Śmietanę mieszamy z mąką ziemniaczaną i odrobiną gorącego bulionu, następnie wlewamy ją powoli, energicznie miesząc do wywaru. Zagotowujemy i przyprawiamy. Jajka obieramy, przekrawamy na połówki, układamy w naczyniu i zalewamy sosem. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem.












Zostaw odpowiedź