Zdrowe batoniki marchewkowe

Polecam przepis na pyszne, zdrowe słodycze – czyli batoniki marchewkowe z bakaliami, sezamem i słonecznikiem.


Składniki:

  • 400 g marchwi
  • 200 g płatków owsianych
  • 160 g przesianej mąki
  • 50 g  słonecznika
  • 100 g rodzynek
  • 50 g daktyli
  • 50 g sezamu
  • 200 ml płynnego miodu
  • 4 całe jaja
  • 200 ml oleju

Przygotowanie
Na suchej patelni prażymy sezam i słonecznik. Marchew ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do dużej miski wsypujemy mąkę, płatki owsiane, sezam ze słonecznikiem, daktyle, rodzynki i marchew. Mieszamy.
W drugiej misce mieszamy jajka, miód i olej. Mieszankę wlewamy do miski z suchymi składnikami i dokładnie mieszamy. Blaszkę o wymiarach 24 x 36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto i wyrównujemy powierzchnię. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około godziny. Ciasto studzimy i pokroimy w prostokąty.

batonyfit

2 komentarze

  1. Olej i mąka to chyba nie do końca zdrowe i niw wiadomo jaki też miód-dużo cukru

  2. W porównaniu do batoników, które można znaleźć na sklepowych pułkach, to na pewno zdrowe 😛

Zostaw Odpowiedź

Udostępnij na: