Przepis na kruche ciasto z budyniem czekoladowym i dżemem.
Składniki:
Ciasto:
Pianka:
Dodatkowo:
Przygotowanie
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy pozostałe składniki na ciasto, przez chwilę siekamy je nożem po czy zagniatamy do momentu aż wszystkie składniki dobrze się połączą, a ciasto nie będzie się kruszyć. 1/3 część ciasta formujemy w kulkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na ok. 30 min. Pozostałym ciastem wylepiamy dno blaszki o wymiarach 21 x 26 cm lub podobnej, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy na 15 min do piekarnika rozgrzanego do 180 C.
Ciasto smarujemy dżemem.
Szklankę mleka mieszamy z proszkiem budyniowym. Jeśli używamy budyniu bez cukru, dodajemy go tyle ile zaleca producent na opakowaniu. Pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie z cukrem. Mieszamy do momentu, aż masa zrobi się dostatecznie gęsta. Gorący budyń wykładamy równomiernie na ciasto.
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dosypując cukier, a na końcu mąkę ziemniaczaną. Piankę delikatnie wykładamy na gorący budyń.
Na wierzch ciasta ścieramy lekko zmrożoną kulkę ciasta z zamrażalnika. Pieczemy ok. 50 min.
Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…
Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…
Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…
Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…
Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…
Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…
View Comments
Wygląda pysznie :)