Szybka rolada z ciasta francuskiego z warzywami z patelni to bardzo prosty przepis na wegetariańskie danie, które można podać na obiad, ciepłą kolację czy podczas spotkania ze znajomymi. W sezonie zimowym mrożone warzywa są dobrym źródłem witamin, do tego są już pokrojone, więc szybko można je wykorzystać do różnych potraw.
Takie danie zawsze się udaje i nie nastręcza żadnych trudności, więc mogą je przygotować nawet osoby początkujące w kuchni. Może je podać jako samodzielne danie, albo dodatek do jakiegoś pieczonego mięsa. Dobrze też smakuje z sosem czosnkowym.
Składniki na szybkę roladę z ciasta francuskiego z warzywami z patelni (2 sztuki):
- opakowanie ciasta francuskiego
- około 800 g ulubionej mrożonki „Warzywa na patelnię” (dałam włoską, w skład której wchodzą: marchew, brokuł, kukurydza, groszek cukrowy i seler)
- sól, pieprz, papryka ostra, oregano, bazylia (można też użyć saszetki z przyprawami, dołączonej do mrożonki)
- jajko do posmarowania ciasta
Przygotowanie
Mrożone warzywa wrzucamy na patelnię z rozgrzaną łyżką oleju i smażymy do miękkości, od czasu do czasu mieszając i uważając, aby się nie przypaliły. W razie potrzeby można podlać je wodą. Gotowe warzywa przyprawiamy i odstawiamy do wystudzenia.
Przygotowujemy ciasto francuskie. Płat rozwijamy i przekrawamy wszerz na dwie równe części. Z obu stron ciasta nacinamy paski grubości ok. 2-3 cm, na głębokość około 1/3 powierzchni ciasta. Na środkowej części ciasta, która została nienacięta wykładamy ostudzony farsz. Zawijamy paski ciasta do środka na zakładkę, delikatnie dociskamy łączenia i doklejamy. Ciasto smarujemy rozbełtanym za pomocą widelca jajkiem.
Roladki układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy około 30 minut (do zarumienienia) w trybie góra-dół. Podajemy od razu po upieczeniu.
Zobacz inne przepisy z ciastem francuskim na słono:
Sakiewki z ciasta francuskiego z kurczakiem
Pizza na cieście francuskim
Zupa cebulowa pod ciastem francuskim
Mięso mielone z warzywami w cieście francuskim
Szybkie paszteciki z kapustą i pieczarkami
Zostaw odpowiedź