Ciasta i desery

Arbuzowy sernik na zimno – orzeźwiające ciasto bez pieczenia

Arbuzowy sernik na zimno to bardzo proste ciasto bez pieczenia na spodzie z herbatników, z masą z serków homogenizowanych i arbuzową galaretką. Jest lekki, delikatny i rozpływa się w ustach. Robi się go bardzo szybko, choć jak to bywa z każdym ciastem na zimno, trzeba trochę poczekać aż zastygnie.

Składniki na arbuzowy sernik na zimno:

Masa serowa:

  • 250 g mascarpone
  • 900 g serka homogenizowanego waniliowego (6 opakowań po 150 g)
  • 1,5 łyżki kakao
  • 4 pełne łyżki żelatyny
  • 180 ml wody (3/4 szklanki)

 

Dodatkowo:

  • około 100 g herbatników
  • 0,5 kg miąższu z arbuza (bez pestek)
  • 2 galaretki o smaku arbuzowym lub przezroczyste
  • 250 ml wody

 

Przygotowanie

Przygotowujemy masę serową. Żelatynę rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej wody i pozostawiamy do wystudzenia, aż będzie chłodna, ale jeszcze płynna. Ser mascarpone miksujemy z jogurtami do uzyskania jednolitej masy. Następnie do masy dolewamy powoli ostudzoną żelatynę, cały czas miksując. Masę dzielimy na pół, do jednej z części dosypujemy kakao i znowu chwilę miksujemy.

Blaszkę (moja ma wymiary 24×24 cm) wykładamy papierem do pieczenia, a na jej dnie układamy herbatniki. Na nie dajemy najpierw 2 łyżki (duże łyżki wazowe) białej masy, potem kakaowej i tak na zmianę, aż do skończenia mas. Powierzchnię delikatnie wyrównujemy i ciasto wsadzamy do lodówki na około 2 godziny.

Galaretki rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody i pozostawiamy do wystudzenia. Arbuza miksujemy blenderem na gładką masę. Przestudzone, ale jeszcze płynne galaretki mieszamy z arbuzem. Masę wylewamy ostrożnie na sernik, który po 2 godzinach w lodówce powinien być już sztywny. Ciasto z powrotem wkładamy do lodówki na 2 godziny.

Arbuzowy sernik na zimno – orzeźwiające ciasto bez pieczenia

 

Zobacz inne przepisy na serniki na zimno:

Sernik na zimno z melonem (210 kcal)

Jagodowa pokusa – sernik na zimno

Tęczowy sernik na zimno – super lekki (175 kcal)

Sernik na zimno z brzoskwiniami

Słodka Karolinka – ciasto bez pieczenia

 

 

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

View Comments

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

2 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago