Arbuzowy sernik na zimno – orzeźwiające ciasto bez pieczenia
Arbuzowy sernik na zimno to bardzo proste ciasto bez pieczenia na spodzie z herbatników, z masą z serków homogenizowanych i arbuzową galaretką. Jest lekki, delikatny i rozpływa się w ustach. Robi się go bardzo szybko, choć jak to bywa z każdym ciastem na zimno, trzeba trochę poczekać aż zastygnie.
Masa serowa:
Dodatkowo:
Przygotowujemy masę serową. Żelatynę rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej wody i pozostawiamy do wystudzenia, aż będzie chłodna, ale jeszcze płynna. Ser mascarpone miksujemy z jogurtami do uzyskania jednolitej masy. Następnie do masy dolewamy powoli ostudzoną żelatynę, cały czas miksując. Masę dzielimy na pół, do jednej z części dosypujemy kakao i znowu chwilę miksujemy.
Blaszkę (moja ma wymiary 24×24 cm) wykładamy papierem do pieczenia, a na jej dnie układamy herbatniki. Na nie dajemy najpierw 2 łyżki (duże łyżki wazowe) białej masy, potem kakaowej i tak na zmianę, aż do skończenia mas. Powierzchnię delikatnie wyrównujemy i ciasto wsadzamy do lodówki na około 2 godziny.
Galaretki rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody i pozostawiamy do wystudzenia. Arbuza miksujemy blenderem na gładką masę. Przestudzone, ale jeszcze płynne galaretki mieszamy z arbuzem. Masę wylewamy ostrożnie na sernik, który po 2 godzinach w lodówce powinien być już sztywny. Ciasto z powrotem wkładamy do lodówki na 2 godziny.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…
View Comments
Ciekawe połączenie :)