Jogurtowe muffinki z parówką i cebulką prażoną świetnie sprawdzą się jako drugie śniadanie, pożywna przekąska w podróży czy na wycieczce albo na imprezie w gronie znajomych. Są mięciutkie, wilgotne i długo zachowują świeżość. Robi się je błyskawicznie i równie szybko znikają ze stołu. Muffiny można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno, w obu przypadkach są bardzo smaczne.

Z czym podać jogurtowe muffinki z parówką i cebulką?

Można je jeść bez żadnych dodatków. Świetnie smakują również polane ketchupem, sosem czosnkowym czy innym ulubionym. Można je również przekroić na pół i posmarować serkiem kanapkowym.

 

Składniki na jogurtowe muffinki z parówką i cebulką (12 sztuk):

  • 160 g mąki pszennej typ 500 (1 i 1/4 szklanki)
  • 400 ml jogurtu naturalnego
  • 80 ml oleju
  • 2 jajka rozmiar L
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • ok 3 łyżki prażonej cebulki
  • 3 parówki
  • 4 suszone pomidory
  • garść oliwek zielonych

 

Przygotowanie

Parówki i oliwki kroimy w plasterki, pomidory w drobną kostkę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Jajka roztrzepujemy rózgą kuchenną, dodajemy do nich jogurt i olej. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Następnie do mokrych składników wsypujemy suche i mieszamy łyżką. Dodajemy również parówki, pomidory i oliwki. Jeszcze raz mieszamy, aby rozprowadzić równomiernie wszystkie składniki.

Formę do muffinek smarujemy tłuszczem i wkładamy papilotki. Ja mam formę silikonową, do której nawet nie muszę wkładać papilotek, gdyż muffiny po upieczeniu łatwo wychodzą. Wgłębienia napełniamy ciastem. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez około 35 minut.

Jogurtowe muffinki z parówką i cebulką

 

Zobacz inne przepisy na szybkie przekąski do szkoły:

Muffiny jajeczne – przepis na śniadanie

Sakiewki z ciasta francuskiego z kurczakiem

Babeczki chlebowe z serem

Rollsy z szynką i serem – pyszne roladki z tortilli

Parówki w panierce jak do nuggestsów

 

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

2 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago