Przepis na pankejki, placuszki nieco inne od naszych naleśników, ale równie smaczne.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 1,5 szklanki mleka
- 75 g rozpuszczonego masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
Sos czekoladowy:
- 100g czekolady deserowej lub gorzkiej
- 100ml śmietanki 30%
- płaska łyżka cukru
- 1 żółtko
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżki mleka
Ponadto:
- pół melona
Przygotowanie
Jajka roztrzepujemy z mlekiem i stopionym masłem.W innej misce mieszamy mąkę, cukier proszek do pieczenia i sól. Wlewamy rozmącone jajka i dokładnie łączymy składniki. Placuszki smażymy na suchej nieprzywierającej patelni.
W tym czasie przygotowujemy sos. Do rondelka wlewamy mleko, wsypujmy kakao, cukier i wrzucamy połamaną czekoladę. Na bardzo małym gazie podane produkty rozpuszczamy – nie zagotowujemy.
Cały czas mieszamy, żeby składniki nie przywarły do dna. Zdejmujemy z ognia i wlewamy śmietankę wymieszaną z żółtkiem. Całość dokładnie mieszamy, wstawiamy ponownie na gaz i ciągle mieszając trzymamy aż sos zacznie gęstnieć.
Pankejki podajemy z kawałkami melona, polane sosem.
Zostaw odpowiedź