Pancakes z sosem czekoladowym i melonem

Przepis na pankejki, placuszki nieco inne od naszych naleśników, ale równie smaczne.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mleka
  • 75 g rozpuszczonego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli

Sos czekoladowy:

  • 100g czekolady deserowej lub gorzkiej
  • 100ml śmietanki 30%
  • płaska łyżka cukru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki mleka

Ponadto:

  • pół melona

Przygotowanie
Jajka roztrzepujemy z mlekiem i stopionym masłem.W innej misce mieszamy mąkę, cukier proszek do pieczenia i sól. Wlewamy rozmącone jajka i dokładnie łączymy składniki. Placuszki smażymy na suchej nieprzywierającej patelni.
W tym czasie przygotowujemy sos. Do rondelka wlewamy mleko, wsypujmy kakao, cukier i wrzucamy połamaną czekoladę. Na bardzo małym gazie podane produkty rozpuszczamy – nie zagotowujemy.
Cały czas mieszamy, żeby składniki nie przywarły do dna. Zdejmujemy z ognia i wlewamy śmietankę wymieszaną z żółtkiem. Całość dokładnie mieszamy, wstawiamy ponownie na gaz i ciągle mieszając trzymamy aż sos zacznie gęstnieć.
Pankejki podajemy z kawałkami melona, polane sosem.

 

pankaces