Przepis na pankejki, placuszki nieco inne od naszych naleśników, ale równie smaczne.
Składniki:
Sos czekoladowy:
Ponadto:
Przygotowanie
Jajka roztrzepujemy z mlekiem i stopionym masłem.W innej misce mieszamy mąkę, cukier proszek do pieczenia i sól. Wlewamy rozmącone jajka i dokładnie łączymy składniki. Placuszki smażymy na suchej nieprzywierającej patelni.
W tym czasie przygotowujemy sos. Do rondelka wlewamy mleko, wsypujmy kakao, cukier i wrzucamy połamaną czekoladę. Na bardzo małym gazie podane produkty rozpuszczamy – nie zagotowujemy.
Cały czas mieszamy, żeby składniki nie przywarły do dna. Zdejmujemy z ognia i wlewamy śmietankę wymieszaną z żółtkiem. Całość dokładnie mieszamy, wstawiamy ponownie na gaz i ciągle mieszając trzymamy aż sos zacznie gęstnieć.
Pankejki podajemy z kawałkami melona, polane sosem.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…