Przepis na pankejki, placuszki nieco inne od naszych naleśników, ale równie smaczne.
Składniki:
Sos czekoladowy:
Ponadto:
Przygotowanie
Jajka roztrzepujemy z mlekiem i stopionym masłem.W innej misce mieszamy mąkę, cukier proszek do pieczenia i sól. Wlewamy rozmącone jajka i dokładnie łączymy składniki. Placuszki smażymy na suchej nieprzywierającej patelni.
W tym czasie przygotowujemy sos. Do rondelka wlewamy mleko, wsypujmy kakao, cukier i wrzucamy połamaną czekoladę. Na bardzo małym gazie podane produkty rozpuszczamy – nie zagotowujemy.
Cały czas mieszamy, żeby składniki nie przywarły do dna. Zdejmujemy z ognia i wlewamy śmietankę wymieszaną z żółtkiem. Całość dokładnie mieszamy, wstawiamy ponownie na gaz i ciągle mieszając trzymamy aż sos zacznie gęstnieć.
Pankejki podajemy z kawałkami melona, polane sosem.
Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…
Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…
Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…
Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…
Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…
Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…