Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką

Klasyka gatunku. Przepis na pyszne ciasto z owocami i kruszonką. Owoce można dodać dowolne, zarówno świeże, jak i mrożone.

Składniki:

Ciasto:

  • 30 g świeżych drożdży
  • 3 szklanki mąki
  • szklanka mleka
  • 1/2 szklanki białego cukru
  • 2 jaja
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 łyżeczki soli

 

Kruszonka:

  • 1/2 szklanki mąki
  • ok 100 g masła
  • 1/4 szklanki białego cukru

Dodatkowo:

  • 250 g jagód

 

Przygotowanie
Do miski wkruszamy drożdże, zalewamy je szklanką ciepłego (nie gorącego) mleka, dodajemy łyżeczkę cukru i 5 – 6 łyżek mąki. Mieszamy. Rozczyn powinien mieć konsystencję kwaśnej, gęstej śmietany. Pozostawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut.
Masło rozpuszczamy. Do rozczynu dodajemy resztę mąki i cukru, sól. Następnie dodajemy przestudzone masło i jajka. Całość wyrabiamy aż wszystkie składniki się połączą i ciasto będzie elastyczne. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.
W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę. Masło przekładamy do miseczki,wsypujemy cukier i mąkę, rozgniatamy ręką lub łyżką aż połączą się składniki.
Do natłuszczonej blachy wykładamy wyrośnięte ciasto. Na nie nakładamy owoce i kruszonkę. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30-40 minut.

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

View Comments

  • Uwielbiam pa ni przepisy są super tylko z nich korzystam pozdrawiam serdecznie 😁

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Jakie patelnie polecają kucharze?

Wybór odpowiedniej patelni może diametralnie zmienić jakość gotowania — wpływa na smak potraw, ich teksturę…

3 godziny ago

Kapuśniaczki drożdżowe z kapustą – idealne do barszczu

Mięciutkie, aromatyczne i idealnie zarumienione kapuśniaczki to przekąska, która pasuje do każdej okazji – od…

21 godzin ago

Ciasto Niespodzianka Markizy – elegancki, warstwowy deser z makowym akcentem

Ciasto Niespodzianka Markizy to elegancki, warstwowy deser, który zachwyca delikatnym połączeniem jasnego biszkoptu, makowego blatu,…

5 dni ago

Gulasz segedyński – aromatyczny, rozgrzewający i bardzo smaczny obiad

Gulasz segedyński to klasyczny, sycący obiad, który świetnie sprawdza się szczególnie w chłodniejsze dni. Delikatne,…

1 tydzień ago

Ciasto Słonecznikowy Figlarek – chrupiące, puszyste i bardzo smaczne

Ciasto Słonecznikowy Figlarek to połączenie puszystego, delikatnie korzennego biszkoptu, lekkiego kremu twarogowego i cudownie chrupiącego…

2 tygodnie ago

Bułki z parówką – miękkie, domowe i idealne na szybką przekąskę

Bułki z parówką to jedna z tych przekąsek, które znikają szybciej, niż zdążysz wyjąć drugą…

2 tygodnie ago