Klasyka gatunku. Przepis na pyszne ciasto z owocami i kruszonką. Owoce można dodać dowolne, zarówno świeże, jak i mrożone.
Składniki:
Ciasto:
Kruszonka:
Dodatkowo:
Przygotowanie
Do miski wkruszamy drożdże, zalewamy je szklanką ciepłego (nie gorącego) mleka, dodajemy łyżeczkę cukru i 5 – 6 łyżek mąki. Mieszamy. Rozczyn powinien mieć konsystencję kwaśnej, gęstej śmietany. Pozostawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut.
Masło rozpuszczamy. Do rozczynu dodajemy resztę mąki i cukru, sól. Następnie dodajemy przestudzone masło i jajka. Całość wyrabiamy aż wszystkie składniki się połączą i ciasto będzie elastyczne. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.
W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę. Masło przekładamy do miseczki,wsypujemy cukier i mąkę, rozgniatamy ręką lub łyżką aż połączą się składniki.
Do natłuszczonej blachy wykładamy wyrośnięte ciasto. Na nie nakładamy owoce i kruszonkę. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30-40 minut.
Wybór odpowiedniej patelni może diametralnie zmienić jakość gotowania — wpływa na smak potraw, ich teksturę…
Mięciutkie, aromatyczne i idealnie zarumienione kapuśniaczki to przekąska, która pasuje do każdej okazji – od…
Ciasto Niespodzianka Markizy to elegancki, warstwowy deser, który zachwyca delikatnym połączeniem jasnego biszkoptu, makowego blatu,…
Gulasz segedyński to klasyczny, sycący obiad, który świetnie sprawdza się szczególnie w chłodniejsze dni. Delikatne,…
Ciasto Słonecznikowy Figlarek to połączenie puszystego, delikatnie korzennego biszkoptu, lekkiego kremu twarogowego i cudownie chrupiącego…
Bułki z parówką to jedna z tych przekąsek, które znikają szybciej, niż zdążysz wyjąć drugą…
View Comments
Uwielbiam pa ni przepisy są super tylko z nich korzystam pozdrawiam serdecznie 😁