Kotlety mielone z warzywami – mielone w nietypowej odsłonie
Kotlety mielone z warzywami to przepis na nieco lżejszą i zdrowszą wersję tradycyjnych mielonych. Są dobrym sposobem na przemycenie marchewki do diety naszych dzieci, jeśli za warzywami nie przepadają. Takie kotlety są bardzo smaczne, więc nie ma obaw, że komuś nie zasmakują. Podałam je z tłuczonymi ziemniakami i surówką z ogórków. Bardzo dobrze będą do nich pasować również buraczki.
Kajzerkę zalewamy wodą i odstawiamy do namoczenia na 10 minut. Cebulę i marchew kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem, aż warzywa będą miękkie. Odciśniętą z wody kajzerkę mielimy w maszynce do mięsa razem cebulą i marchewką. Czosnek przeciskamy przez praskę, natkę pietruszki drobno siekamy. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy resztę składników i przyprawy. Całość wyrabiamy ręką przez kilka minut. Następnie formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na patelni z rozgrzanym olejem z obu stron na złoty kolor (można też je upiec w piekarniku). Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Miękkie, puszyste i gotowe w niecałe 20 minut – te bułki twarogowe z air fryera…
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…
Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…
Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…
View Comments
mmmm.... wyglądają wybornie!