Kotlety mielone z warzywami – mielone w nietypowej odsłonie
Kotlety mielone z warzywami to przepis na nieco lżejszą i zdrowszą wersję tradycyjnych mielonych. Są dobrym sposobem na przemycenie marchewki do diety naszych dzieci, jeśli za warzywami nie przepadają. Takie kotlety są bardzo smaczne, więc nie ma obaw, że komuś nie zasmakują. Podałam je z tłuczonymi ziemniakami i surówką z ogórków. Bardzo dobrze będą do nich pasować również buraczki.
Kajzerkę zalewamy wodą i odstawiamy do namoczenia na 10 minut. Cebulę i marchew kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem, aż warzywa będą miękkie. Odciśniętą z wody kajzerkę mielimy w maszynce do mięsa razem cebulą i marchewką. Czosnek przeciskamy przez praskę, natkę pietruszki drobno siekamy. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy resztę składników i przyprawy. Całość wyrabiamy ręką przez kilka minut. Następnie formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na patelni z rozgrzanym olejem z obu stron na złoty kolor (można też je upiec w piekarniku). Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…
View Comments
mmmm.... wyglądają wybornie!