Przepis na pieczony sernik z białego sera i ricotty z rodzynkami i żurawiną. Sernik jest puszysty, nie opada i nie pęka. Polecam wszystkim wielbicielom słodkości, gdyż wbrew obiegowej opinii pieczenie sernika wcale nie jest trudne.
Składniki:
Warstwa serowa:
Beza:
Ponadto:
Przygotowanie
Do miski wykładamy biały ser, ricottę i żółtka. Miksujemy. Następnie dodajemy cukier i mąkę. Ponownie miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy do masy serowej. Dodajemy również rodzynki i żurawinę. Mieszamy łyżką, aż śmietana połączy się z serem. Na wyłożone papierem do pieczenia dno tortownicy (śr. ok 21 cm) układamy biszkopty. Na nie wykładamy masę serową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170°C, pieczemy ok. 60 minut, do lekkiego zrumienienia wierzchu. Następnie białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Masę wykładamy na upieczony sernik. Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze 20-25 minut. Następnie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i kiedy trochę ostygnie, dopiero wyjmujemy z piekarnika.
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…
Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…
Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…
Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…
View Comments
Pyszny serniczek, wygląda rewelacyjnie :-)