Biszkopt z masą budyniową

Biszkopt z masą budyniową to jedno z moich ulubionych ciast. Ten przepis na biszkopt stosuję bardzo często, gdyż ciasto wychodzi pulchne i mięciutkie. Do tego masa budyniowa – szybka i prosta, gdyż kilka torebek budyniu zawsze mam pod ręką – i wychodzi pyszne domowe ciasto, które szybko znika z talerzy.

Składniki:
Ciasto:

  • 5 jaj
  • szklanka cukru
  • szklanka mąki
  • opakowanie cukru waniliowego
  • łyżeczka octu
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

Masa:

  • 3 szklanki mleka
  • 4-6 łyżek cukru
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • 2 budynie śmietankowe bądź waniliowe
  • kostka masła

Przygotowanie

Robimy ciasto: jaja ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąkę rozmieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, na końcu dolewamy ocet. Ciasto wlewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary ok 26x20cm). Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok 35 minut. Sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest już upieczone. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia.
Następnie robimy masę: w pół szklanki mleka mieszamy budyń z mąką, resztę mleka zagotowujemy z cukrem. Do gotującego mleka wlewamy rozmieszaną mąkę z budyniem i szybko mieszamy, aż zgęstnieje. Odstawiamy do wystudzenia. Kiedy budyń jest już zimny, miksujemy go z masłem.
Biszkopt po ostudzeniu przekrawamy i przekładamy masą. Wierzch biszkoptu można posypać cukrem pudrem, wylać na niego polewę lub galaretkę.

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

View Comments

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

2 dni ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

7 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago