Jest to tradycyjna potrawa gruzińska. Chaczapuri można dosłownie przetłumaczyć jako chleb z twarogiem. Istnieje oczywiście wiele odmian tej potrawy, ja prezentuję najczęściej spotykaną wersję domową czyli okrągły placek z serem w środku.
Składniki:
Ciasto:
Farsz:
Przygotowanie
W ciepłym mleku, cukrze i odrobinie mąki rozgniatamy i mieszamy drożdże, następnie odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Mąki mieszamy ze sobą, dodajemy sól, olej i wlewamy mleko z drożdżami (jeśli mamy suche drożdże, mieszamy je z mąką i dodajemy resztę składników). Wyrabiamy elastyczne ciasto. Ostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto ciasto dzielimy na 4 części i każdą rozwałkowujemy tak, aby jego średnica była dwukrotnie większa od średnicy patelni. Nakładamy farsz: ser żółty ścieramy na tarce, dodajemy ser biały oraz sól. Mieszamy do połączenia się składników i wykładamy na środek placka. Jego brzegi zbieramy i sklejamy ze sobą u góry. Placki smażymy na patelni z niewielką ilością oliwy z obu stron na złoty kolor.
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…
Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…
Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…
Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…
View Comments
mniam! nigdy nie jadłam Chaczapuri! :)