Jest to tradycyjna potrawa gruzińska. Chaczapuri można dosłownie przetłumaczyć jako chleb z twarogiem. Istnieje oczywiście wiele odmian tej potrawy, ja prezentuję najczęściej spotykaną wersję domową czyli okrągły placek z serem w środku.
Składniki:
Ciasto:
Farsz:
Przygotowanie
W ciepłym mleku, cukrze i odrobinie mąki rozgniatamy i mieszamy drożdże, następnie odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Mąki mieszamy ze sobą, dodajemy sól, olej i wlewamy mleko z drożdżami (jeśli mamy suche drożdże, mieszamy je z mąką i dodajemy resztę składników). Wyrabiamy elastyczne ciasto. Ostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto ciasto dzielimy na 4 części i każdą rozwałkowujemy tak, aby jego średnica była dwukrotnie większa od średnicy patelni. Nakładamy farsz: ser żółty ścieramy na tarce, dodajemy ser biały oraz sól. Mieszamy do połączenia się składników i wykładamy na środek placka. Jego brzegi zbieramy i sklejamy ze sobą u góry. Placki smażymy na patelni z niewielką ilością oliwy z obu stron na złoty kolor.
Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…
Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…
Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…
Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…
Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…
Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…
View Comments
mniam! nigdy nie jadłam Chaczapuri! :)