Jest to tradycyjna potrawa gruzińska. Chaczapuri można dosłownie przetłumaczyć jako chleb z twarogiem. Istnieje oczywiście wiele odmian tej potrawy, ja prezentuję najczęściej spotykaną wersję domową czyli okrągły placek z serem w środku.

Składniki:

Ciasto:

  • 180 ml mleka
  • 15 g drożdży świeżych lub opakowanie sypkich
  • 150 g mąki krupczatki
  • 200 – 250 g mąki pszennej
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • łyżeczka soli
  • szczypta cukru

Farsz:

  • 100 -150 g sera żółtego
  • 250 g sera białego
  • sól

Przygotowanie
W ciepłym mleku, cukrze i odrobinie mąki rozgniatamy i mieszamy drożdże, następnie odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Mąki mieszamy ze sobą, dodajemy sól, olej i wlewamy mleko z drożdżami (jeśli mamy suche drożdże, mieszamy je z mąką i dodajemy resztę składników). Wyrabiamy elastyczne ciasto. Ostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto ciasto dzielimy na 4 części i każdą rozwałkowujemy tak, aby jego średnica była dwukrotnie większa od średnicy patelni. Nakładamy farsz: ser żółty ścieramy na tarce, dodajemy ser biały oraz sól. Mieszamy do połączenia się składników i wykładamy na środek placka. Jego brzegi zbieramy i sklejamy ze sobą u góry. Placki smażymy na patelni z niewielką ilością oliwy z obu stron na złoty kolor.

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

View Comments

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

2 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago