Ciasto Bounty

Nie jestem wielką miłośniczką kokosu, jednak to ciasto uwielbiam. Jest o wiele smaczniejsze od popularnego batonika, na którym jest wzorowane. Najlepiej nie jeść go od razu, tylko odstawić w niedostępne dla domowników miejsce, gdyż najlepiej smakuje na drugi dzień.

Składniki:

Na ciasto:

  • 250 g masła
  • 4 jaja
  • 150 g cukru
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek mleka
  • 3 łyżki kakao

Na masę:

  • 500 ml mleka
  • pół szklanki kaszy manny
  • 200 g masła
  • 150 g cukru
  • 200 g wiórek kokosowych

Na polewę:

  • tabliczka czekolady gorzkiej lub mlecznej
  • 100 ml śmietanki 30%

Przygotowanie
Masło miksujemy z cukrem. Cały czas miksując, dodajemy jajka; mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, na końcu wlewamy mleko. Gotowe ciasto wykładamy na blachę (moja ma wymiary 21 x 26 cm) wysmarowanej tłuszczem lub wyścielonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 25 min. w temperaturze 180°C.
Mleko zagotowujemy z cukrem i masłem. Kiedy zacznie kipieć, wsypujemy powoli kaszę, cały czas mieszając. Na sam koniec dodajemy wiórki kokosowe i wszystko dokładnie mieszamy. Gorącą masę wylewamy na przestudzone ciasto.
Czekoladę razem ze śmietaną rozpuszczamy w garnuszku, często mieszając, aby się nie przypaliła. Polewę wylewamy na masę kokosową.

bounty