Chcąc pozbyć się nadmiaru rukoli, pomyślałam, że może by tak dodać ją do obiadu i zaczęłam kombinować. Tak wyszło danie z rukolą na ciepło. Dotychczas używałam jej głównie do sałatek i nie wiedziałam, czego mogę się spodziewać po makaronie z sosem rukolowo-śmietanowym – nie ma się jednak czego obawiać, wyszło smacznie 😉
Składniki:
Przygotowanie
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy pokrojoną w paski paprykę. Rukolę, oliwki i pomidory kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy na patelnię, kiedy papryka zrobi się miękka. Dodajemy również pestki dyni. Na koniec wlewamy śmietanę i przyprawiamy. Warzywa dusimy przez chwilę, następnie dodajemy makaron i mieszamy. Danie wykładamy na talerze i posypujemy żółtym serem.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…