Miało być spaghetti, ale zabrakło makaronu, więc ugotowałam penne (poszło szybciej niż pójście do sklepu po spaghetti :P) Uwielbiam makarony w sosie śmietanowym, lubię cykorię i krewetki, więc ta potrawa nie mogła mi nie smakować.
Składniki:
- 250 g makaronu penne
- 180 ml śmietany 30%
- 200 g krewetek koktajlowych (zamrożonych i obgotowanych)
- 2-3 cykorie
- pieprz cytrynowy, sól
- tymianek
- ząbek czosnku
Przygotowanie
Penne gotujemy al dente w osolonej wodzie. Na patelnię wlewamy 2 łyżki oliwy lub oleju, dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek, następnie rozmrożone krewetki. Kiedy krewetki nam się przyrumienią, dodajemy posiekaną cykorię i chwilkę przysmażamy, następnie wlewamy śmietanę, dodajemy przyprawy i zioła. Mieszamy i dusimy na delikatnym ogniu aż sos się zagęści. Ugotowany makaron wrzucamy do sosu i dusimy jeszcze chwilę.
zachęcamy do zgłoszenia przepisu do akcji makarony świata na zBLOGowanych. W akcji mnóstwo nagród do wygrania!