Babka piaskowa

Babka jest pyszna, nie wymaga wielu składników i jest łatwa w przygotowaniu – jednym słowem ciasto idealne. Babka jest puszysta i naprawdę mięciutka, z lekkim posmakiem cytrynowym. Choć to ciasto tradycyjnie Wielkanocne, nie miałam ochoty czekać do wiosny, aby je przygotować. W okolicach Bożego Narodzenia smakuje równie dobrze 😉

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • szklanka cukru
  • 200g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka skórki otartej z cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • cukier puder

Przygotowanie
Masło roztapiamy w rondelku. Jajka z cukrem ucieramy na puszystą masę. Cały czas ucierając dodajemy do nich przestudzone masło, następnie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy skórkę i sok z cytryny. Ciasto przelewamy do natłuszczonej formy i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni. Pieczemy ok 50 min. Wystudzoną i wyjęta z formy babkę posypujemy cukrem pudrem.

babka