Przepis na piersi z kurczaka zapiekane z sosem śmietanowo-koperkowym. Danie przez zapieczeniem można posypać startym serem żółtym, też będzie smacznie. Podałam z ryżem i surówką z kiszonych ogórków.
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- ok 200 ml śmietany 30%
- pęczek koperku
- ząbek czosnku
- cebula
- oregano
- przyprawa do kurczaka
- sól, pieprz, pieprz cayenne
Przygotowanie
Mięso dzielimy na porcje i lekko rozbijamy. Posypujemy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i jeszcze chwilę smażymy. Mięso i cebulę przekładamy do naczynia żaroodpornego. Do śmietany dodajemy posiekany koperek, czosnek przeciśnięty przez praskę, oregano. Takim sosem zalewamy mięso. Pieczemy ok. 20 min w temp. 200st.
Zostaw odpowiedź