Danie zrobiłam na szybko ze składników, które akurat miałam pod ręką i wyszło bardzo smaczne. Takie potrawy mogłabym jeść codziennie. Warzywa, w tym moja ulubiona brukselka w połączeniu z sosem serowym daje bardzo apetyczny zestaw. Jak dla mnie nie musiałoby być nawet piersi z kurczaka, ale moja większa połówka nie uznaje warzyw jako pełnowartościowy obiad.
Składniki:
Warzywa:
Kurczak:
Sos:
Przygotowanie
Brukselkę obieramy z uszkodzonych liści, większe główki przekrawamy na pół. Marchewkę kroimy w plasterki, cebulę w grubą kostkę. Warzywa wkładamy do naczynia żaroodpornego albo na blachę, skrapiamy oliwą, oprószamy solą i pieprzem i wstawiamy od piekarnika. Pieczemy ok 35 minut w temp 180 stopni, aż będą miękkie.
W tym czasie filety z kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem. Obtaczamy w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej połączonej z pokruszonymi płatkami migdałów. Smażymy na patelni na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor. W międzyczasie mieszamy śmietankę ze startym żółtym serem i wlewamy do rondelka. Dodajemy przyprawy. Sos gotujemy na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż ser się rozpuści.
Upieczone warzywa rozkładamy na talerze, na nich układamy kawałki pieści z kurczaka i polewamy sosem.
Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…
Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…
Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…
Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…
Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…
Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…