Danie zrobiłam na szybko ze składników, które akurat miałam pod ręką i wyszło bardzo smaczne. Takie potrawy mogłabym jeść codziennie. Warzywa, w tym moja ulubiona brukselka w połączeniu z sosem serowym daje bardzo apetyczny zestaw. Jak dla mnie nie musiałoby być nawet piersi z kurczaka, ale moja większa połówka nie uznaje warzyw jako pełnowartościowy obiad.
Składniki:
Warzywa:
Kurczak:
Sos:
Przygotowanie
Brukselkę obieramy z uszkodzonych liści, większe główki przekrawamy na pół. Marchewkę kroimy w plasterki, cebulę w grubą kostkę. Warzywa wkładamy do naczynia żaroodpornego albo na blachę, skrapiamy oliwą, oprószamy solą i pieprzem i wstawiamy od piekarnika. Pieczemy ok 35 minut w temp 180 stopni, aż będą miękkie.
W tym czasie filety z kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem. Obtaczamy w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej połączonej z pokruszonymi płatkami migdałów. Smażymy na patelni na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor. W międzyczasie mieszamy śmietankę ze startym żółtym serem i wlewamy do rondelka. Dodajemy przyprawy. Sos gotujemy na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż ser się rozpuści.
Upieczone warzywa rozkładamy na talerze, na nich układamy kawałki pieści z kurczaka i polewamy sosem.
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…
Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…
Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…
Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…