Przepis na skrzydełka z kurczaka w zalewie octowej. Do tej pory w taki sposób przygotowywałam rybę, ale pomyślałam sobie, że kurczak również może dobrze smakować podany w ten sposób. I nie pomyliłam się 😉 Zalewa ma delikatny smak, gdyż dodaję raczej niewielką ilość octu, nie lubię kiedy potrawa jest mocno kwaśna.
Składniki:
Zalewa:
Przygotowanie
Skrzydełka płuczemy, przekrawamy na trzy części, lotki wyrzucamy. Pozostałe części gotujemy pół godziny w bulionie. Następnie odcedzamy je i zostawiamy do przestygnięcia. Potem skrzydełka obtaczamy w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażymy je na oleju z obu stron na złoty kolor. Usmażone skrzydełka układamy w dość głębokim naczyniu, przekładając plasterkami cebuli. Przygotowujemy zalewę – wszystkie składniki łączymy i podgrzewamy aż stanie się gorąca, ale nie zagotowujemy. Gorącą zalewę wlewamy do skrzydełek. Kiedy zalewa wystygnie, potrawę odstawiamy do lodówki na co najmniej 24 h.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…
View Comments
jestem w szoku...ale na pewno wypróbuję.....