Przepis na skrzydełka z kurczaka w zalewie octowej. Do tej pory w taki sposób przygotowywałam rybę, ale pomyślałam sobie, że kurczak również może dobrze smakować podany w ten sposób. I nie pomyliłam się 😉 Zalewa ma delikatny smak, gdyż dodaję raczej niewielką ilość octu, nie lubię kiedy potrawa jest mocno kwaśna.
Składniki:
Zalewa:
Przygotowanie
Skrzydełka płuczemy, przekrawamy na trzy części, lotki wyrzucamy. Pozostałe części gotujemy pół godziny w bulionie. Następnie odcedzamy je i zostawiamy do przestygnięcia. Potem skrzydełka obtaczamy w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażymy je na oleju z obu stron na złoty kolor. Usmażone skrzydełka układamy w dość głębokim naczyniu, przekładając plasterkami cebuli. Przygotowujemy zalewę – wszystkie składniki łączymy i podgrzewamy aż stanie się gorąca, ale nie zagotowujemy. Gorącą zalewę wlewamy do skrzydełek. Kiedy zalewa wystygnie, potrawę odstawiamy do lodówki na co najmniej 24 h.
Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…
Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…
Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…
Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…
Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…
Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…
View Comments
jestem w szoku...ale na pewno wypróbuję.....