Przepis na skrzydełka z kurczaka w zalewie octowej. Do tej pory w taki sposób przygotowywałam rybę, ale pomyślałam sobie, że kurczak również może dobrze smakować podany w ten sposób. I nie pomyliłam się 😉 Zalewa  ma delikatny smak, gdyż dodaję raczej niewielką ilość octu, nie lubię kiedy potrawa jest mocno kwaśna.

Składniki:

  • 1 i 1/2 kg skrzydełek z kurczaka
  • 1 i 1/2 l bulionu (może być z kostek rosołowych)
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • 2 cebule

Zalewa:

  • 6 szklanek wody
  • 3/4 szklanki octu
  • 4 łyżki ketchupu
  • 2 łyżeczki soli
  • 5 łyżeczek cukru
  • kilka ziaren jałowca
  • kilka liści laurowych
  • kilka ziaren pieprzu

Przygotowanie
Skrzydełka płuczemy, przekrawamy na trzy części, lotki wyrzucamy. Pozostałe części gotujemy pół godziny w bulionie. Następnie odcedzamy je i zostawiamy do przestygnięcia. Potem skrzydełka obtaczamy w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażymy je na oleju z obu stron na złoty kolor. Usmażone skrzydełka układamy w dość głębokim naczyniu, przekładając plasterkami cebuli. Przygotowujemy zalewę – wszystkie składniki łączymy i podgrzewamy aż stanie się gorąca, ale nie zagotowujemy. Gorącą zalewę wlewamy do skrzydełek. Kiedy zalewa wystygnie, potrawę odstawiamy do lodówki na co najmniej 24 h.

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

View Comments

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

1 dzień ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

6 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago