Przepis na pomidorowe śledzie na słodko z rodzynkami. Mogą stanowić pyszną ciekawostkę na świątecznym stole. Ja lubię śledzie w każdej postaci i to słodko-słone zestawienie również mi bardzo smakuje. Śledzie najlepiej przygotować 2-3 dni przed podaniem, aby się „przegryzły”.
Składniki:
- 800 g filetów śledziowych
- sok z 1 cytryny
- 80 – 100 ml oleju
- 2 – 3 cebule
- 3/4 szklanki przecieru pomidorowego
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki octu
- 100 – 150 g rodzynek
- szczypta soli
- 3 łyżeczki słodkiego sosu chili
- płaska łyżeczka cukru
- pieprz
Przygotowanie
Śledzie płuczemy, zalewamy zimną wodą i moczymy przez kilka godzin. Następnie odlewamy wodę i skrapiamy je sokiem z cytryny i znów odstawiamy na jakieś 3 godziny do lodówki.
Rodzynki zalewamy wrzątkiem i moczymy 10 minut. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na patelni. Dodajemy do niej koncentrat pomidorowy, przecier i sos chili. Trzymamy na wolnym ogniu kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy sparzone i odcedzone rodzynki i przyprawy. Dusimy jeszcze 2-3 minuty.
Śledzie kroimy w paski i układamy warstwami w naczyniu na przemian z zalewą. Kiedy zalewa ostygnie, odstawiamy do lodówki.
Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.
Aż ślinka cieknie jak się patrzy na tego śledzika 🙂 Już nie mogę doczekać się Wigilii, kiedy będzie można bezkarnie opychać się nim!
http://www.sagneska.pl