Gulasz wołowy z warzywami

Rzadko gotuję gulasz wołowy ze względu na czas jaki trzeba jemu poświęcić. Mięso, aby było miękkie musi się dusić ok 2-3 godziny. Smak gulasz jednak wynagradza długie czekanie.

Składniki:

  • 500 g mięsa wołowego
  • 200 g pieczarek
  • spora marchew
  • bulion
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • rozmaryn, tymianek, majeranek
  • sól, pieprz

Przygotowanie
Wołowinę kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni. Przekładamy do rondla, podlewamy bulionem, tak aby zakrył mięso i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu. Po 15 minutach dodajemy cebulę pokrojoną w piórka, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy. W razie potrzeby w czasie duszenia podlewamy bulionem. Marchewkę kroimy w plasterki, pieczarki w ćwiartki. Gdy mięso będzie już prawie miękkie dodajemy pokrojone warzywa i dusimy pod przykryciem aż warzywa będą miękkie.

gulasz_wolowy

Print Friendly, PDF & Email