Nie wiem dlaczego do tej pory nie pojawił się na blogu przepis na carbonarę, gdyż jest to danie, które bardzo lubię i często gotuję. Musiałam coś przeoczyć 😉 W przepisie podaję spaghetti, ale może to być równie dobrze inny makaron np. penne.
Składniki:
- 500 g makaronu
- 4 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 200 g boczku wędzonego
- żółtko
- 300 ml śmietanki min 18%
- 4 łyżki startego parmezanu
- sól i pieprz świeżo zmielone
- bazylia, oregano, cebula suszona
Przygotowanie
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Drobno posiekany czosnek lekko podsmażamy na oliwie, dodajemy boczek i przesmażamy na złoto. Żółtka roztrzepujemy ze śmietanką, dodajemy parmezan. Makaron odcedzamy i przekładamy na patelnię. Zmniejszamy gaz. Wlewamy masę żółtkową na makaron i dokładnie mieszamy. Dodajemy przyprawy. Podgrzewamy przez chwilę, uważając, aby sos zbyt się nie ściął.
Zostaw odpowiedź