Przepis na pyszną zupę cebulowo-porową z czosnkowym aromatem. Przy okazji miałam przyjemność testować kolejną oliwę od TunisPolu – tym razem czosnkową. Oliwa oczywiście pyszna, z lekką, nieprzesadzoną nutą czosnku. Polecam wypróbowanie, zwłaszcza, że czytelnicy bloga mają rabat na wszystkie oliwy.
Składniki:
- 2 cebule
- duży por
- kostka warzywna lub ok litr bulionu
- 150 g serka topionego śmietankowego
- czosnek niedźwiedzi, rozmaryn, kumin
- sól, pieprz
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy czosnkowej
Ponadto
- bagietka
- oliwa czosnkowa do wysmarowania bagietki
Przygotowanie
Rozgrzewamy masło i oliwę w garnku, następnie dodajemy posiekaną cebulę i pora pokrojonego w plastry. Całość szklimy, uważając, aby warzywa się nie przypaliły. Następnie do warzyw wlewamy bulion (bądź rozpuszczoną w wodzie kostkę warzywną). Doprowadzamy do wrzenia, dodajemy serek topiony i przyprawy i gotujemy na małym ogniu do osiągnięcia miękkości warzyw. Zupę podajemy z kawałkami bagietki skropionymi oliwą czosnkową i podpieczonymi w piekarniku.
Uwaga!
Specjalnie dla czytelników bloga przygotowaliśmy z firmą Tunispol promocję.
Każdy, kto zamówi oliwę w Sklepie Internetowym otrzyma rabat wysokości 10 %. Wystarczy wpisać przy zamówieniu kod: EPK10
Pyszna zupa, na prawdę bomba. Uwielbiam zupy, bo są zdrowe i lekkie. U mnie w kuchni króluje teraz zupa cebulowa
pyszności.
pozdrawiam serdecznie,
Kamila