Przepis nadesłany przez Fire. Przygotowujecie zupę grzybową poza Wigilią Bożego Narodzenia? Ja, szczerze mówiąc, jeszcze nigdy jej nie gotowałam – na Wigilię jemy barszcz, a grzyby zazwyczaj przerabiam na sos 😉

Składniki:
• 250 g mrożonych grzybów (na przykład mieszkanka grzybów leśnych
Devaldano zawierająca kurki, borowiki, podgrzybki i maślaki lub same
mrożone borowiki krojone w kostkę Devaldano )
• cebula
• litr bulionu warzywnego
• szklanka mleka
• połowa szklanki białego, wytrawnego wina
• pęczek natki pietruszki
• 2 ząbki czosnku
• sól, pieprz, masło, śmietana kremówka

Przygotowanie
W głębokim rondlu (możemy także użyć garnka) rozpuszczamy 2 łyżki
masła i dodajemy drobno pokrojoną cebulę. Szklimy i wrzucamy mieszankę
mrożonych grzybów Devaldano. Solimy i dusimy pod przykryciem, co jakiś
czas mieszając. Po odparowaniu większej części wody (nie odparowujmy
całości), dorzucamy posiekaną natkę pietruszki i zalewamy winem.
Zwiększamy ogień i po ok. 3 minutach dolewamy bulion oraz mleko
(kolejność jest ważna). Zmniejszamy ogień i gotujemy przez kolejne 10
minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami.
Odstawiamy z ognia i dodajemy 2 rozgniecione ząbki czosnku. Możemy dodać
4 łyżki śmietany kremówki. Serwujemy ze świeżą natką pietruszki –
wspaniale podkreśli aromatyczny smak leśnych grzybów. Zupę można
podać z pieczywem, grzankami, uszkami lub innymi dodatkami dobranymi wg
własnych upodobań. Gotowe!

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

2 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago