Przepis nadesłany przez Fire. Przygotowujecie zupę grzybową poza Wigilią Bożego Narodzenia? Ja, szczerze mówiąc, jeszcze nigdy jej nie gotowałam – na Wigilię jemy barszcz, a grzyby zazwyczaj przerabiam na sos 😉

Składniki:
• 250 g mrożonych grzybów (na przykład mieszkanka grzybów leśnych
Devaldano zawierająca kurki, borowiki, podgrzybki i maślaki lub same
mrożone borowiki krojone w kostkę Devaldano )
• cebula
• litr bulionu warzywnego
• szklanka mleka
• połowa szklanki białego, wytrawnego wina
• pęczek natki pietruszki
• 2 ząbki czosnku
• sól, pieprz, masło, śmietana kremówka

Przygotowanie
W głębokim rondlu (możemy także użyć garnka) rozpuszczamy 2 łyżki
masła i dodajemy drobno pokrojoną cebulę. Szklimy i wrzucamy mieszankę
mrożonych grzybów Devaldano. Solimy i dusimy pod przykryciem, co jakiś
czas mieszając. Po odparowaniu większej części wody (nie odparowujmy
całości), dorzucamy posiekaną natkę pietruszki i zalewamy winem.
Zwiększamy ogień i po ok. 3 minutach dolewamy bulion oraz mleko
(kolejność jest ważna). Zmniejszamy ogień i gotujemy przez kolejne 10
minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami.
Odstawiamy z ognia i dodajemy 2 rozgniecione ząbki czosnku. Możemy dodać
4 łyżki śmietany kremówki. Serwujemy ze świeżą natką pietruszki –
wspaniale podkreśli aromatyczny smak leśnych grzybów. Zupę można
podać z pieczywem, grzankami, uszkami lub innymi dodatkami dobranymi wg
własnych upodobań. Gotowe!

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

23 godziny ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

6 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago