Klasyczna, drożdżowa, pyszna – chałka z dużą ilością mojej ulubionej kruszonki. Do tego masło lub dżem i mamy pyszne śniadanie. Niezapomniany smak dzieciństwa. Robiłam ją po raz pierwszy, ale na pewno powtórzę.

Składniki:

  • opakowanie świeżych drożdży (25 g)
  • szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki masła
  • pół szklanki cukru
  • łyżeczka soli

Kruszonka:

  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 50 g masła

Przygotowanie
Masło roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia. Drożdże mieszamy z łyżką cukru, dwoma łyżkami mąki oraz 1/3 szklanki ciepłego (nie gorącego) mleka. Rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15-20 min.
Następnie do miski przesiewamy resztę mąki, dodajemy rozmącone jajka połączone z roztopionym masłem oraz mlekiem, sól i pozostały cukier, dolewamy rozczyn i wyrabiamy ciasto przez kilka minut.
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. godzinę.
Następnie ciasto i dzielimy na 2 części. Z każdej części formujemy 3 wałki i zaplatamy warkocz.
Chałki przekładamy do foremek wyłożonych papierem do pieczenia i odkładamy do wyrośnięcia na ok. 45 min.
W tym czasie robimy kruszonkę: ucieramy masło z cukrem, dodajemy mąkę i ucieramy aż powstaną grudki.
Chałki posypujemy kruszonką i pieczemy ok. 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

1 dzień ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

6 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago