Klasyczna, drożdżowa, pyszna – chałka z dużą ilością mojej ulubionej kruszonki. Do tego masło lub dżem i mamy pyszne śniadanie. Niezapomniany smak dzieciństwa. Robiłam ją po raz pierwszy, ale na pewno powtórzę.
Składniki:
Kruszonka:
Przygotowanie
Masło roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia. Drożdże mieszamy z łyżką cukru, dwoma łyżkami mąki oraz 1/3 szklanki ciepłego (nie gorącego) mleka. Rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15-20 min.
Następnie do miski przesiewamy resztę mąki, dodajemy rozmącone jajka połączone z roztopionym masłem oraz mlekiem, sól i pozostały cukier, dolewamy rozczyn i wyrabiamy ciasto przez kilka minut.
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. godzinę.
Następnie ciasto i dzielimy na 2 części. Z każdej części formujemy 3 wałki i zaplatamy warkocz.
Chałki przekładamy do foremek wyłożonych papierem do pieczenia i odkładamy do wyrośnięcia na ok. 45 min.
W tym czasie robimy kruszonkę: ucieramy masło z cukrem, dodajemy mąkę i ucieramy aż powstaną grudki.
Chałki posypujemy kruszonką i pieczemy ok. 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…