Niedawno robiłam kluski kładzione z samej mąki, a ostatnio z dodatkiem ziemniaków. Z ziemniaków są równie smaczne i nawet delikatniejsze. Jednym słowem pycha!
Podałam z boczkiem i cebulką, mogą być też idealnym dodatkiem do mięsa czy sosu.
Składniki:
- ok. 6 średnich ziemniaków (700 g)
- 2 jajka
- 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
- ok. 1 i 1/5 szklanki mąki pszennej (250 g)
- łyżeczka soli
Dodatkowo:
boczek, cebula
Przygotowanie
Obrane ziemniaki ścieramy na drobnej tarce albo mielimy w maszynce. Odciskamy z nich wodę. Do ziemniaków dodajemy jajka, mąki i sól. Wyrabiamy gładkie ciasto.
W dużym garnku zagotowujemy wodę z łyżeczką soli. Do wrzącej wody wkładamy oderwane kawałki ciasta (odrywamy je byle jak łyżką albo zmoczoną ręką na małe kawałki). Kluski gotujemy aż wypłyną na powierzchnię. Wyławiamy łyżką cedzakową i osączamy.
Ja podałam je z podsmażonym boczkiem i cebulką.
Zostaw odpowiedź