Pierś z kurczaka w sosie ananasowo-imbirowym

Pierś z kurczaka w słodkim sosie z ananasem, kukurydzą i imbirem. Do tego ryż i mamy pyszne danie na obiad 😉

Składniki:

    • łyżka oleju
    • ząbek czosnku
    • pierś z kurczaka
    • 4 plasterki ananasa z puszki
    • łyżka octu winnego
    • łyżka sosu sojowego ciemnego
    • puszka kukurydzy
    • 2 łyżki śmietany
    • 1/2 szklanki soku ananasowego
    • łyżeczka mąki ziemniaczanej
    • szczypta kuminu
    • łyżeczka curry
    • pieprz kolorowy, sól
    • płaska łyżeczka imbiru

Ponadto:

  • torebka ryżu

Przygotowanie
Kurczaka kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, następnie dodajemy ananasa pokrojonego na kawałki, kukurydzę. Mąkę ziemniaczaną mieszamy ze śmietaną, sokiem z ananasa, octem i sosem sojowym i wlewamy na patelnię, dodajemy przyprawy. Gotujemy chwilę, aż sos będzie odpowiednio gęsty. Podajemy z ryżem.

sos_ananas

Print Friendly, PDF & Email

Zostaw Odpowiedź

Udostępnij na: