Od kiedy jestem na diecie (udało mi się już schudnąć 2 kg:)) szukam lżejszej alternatywy dla tradycyjnych potraw, które bardzo lubię. Tym razem trochę „odchudziłam” placki ziemniaczane, które normalnie mają w sobie dużo tłuszczu. Upieczone w piekarniku są równie smaczne, chrupiące i nietłuste, a do tego jeden to tylko ok 76 kcal. Podałam je z sosem czosnkowym.
Składniki (na 9 sporych placuszków):
- 7 średnich ziemniaków (po 150 g)
- duża marchew
- cebula
- jajko
- 2 łyżki otrębów owsianych
- sól, pieprz
- łyżka oleju
Sos czosnkowy – jogurt grecki light, 2 ząbki czosnku, łyżeczka octu, czosnek niedźwiedzi, sól, pieprz, cebula suszona
Przygotowanie
Cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Ziemniaki i marchewkę na tarce nieco grubszej. Z ziemniaków odciskamy nadmiar wody. Składniki łączymy w misce, dodajemy jajko, otręby i przyprawy. Mieszamy dokładnie. Na wyłożoną papierem do pieczenia i posmarowaną olejem blaszkę układamy placuszki. Pieczemy je w 200 C przez ok 20 min, następnie wyjmujemy blaszkę, obracamy je i pieczemy jeszcze ok 15 min.
Ile placuszkow wychodzi z takich proporcji? 🙂
Tak jak jest napisane w przepisie – 9 dość sporych 😉
robiłam i owszem są dobre, ale dla mnie za mało otrąb na taką ilość, ja dodałam dużo więcej, są wtedy bardziej pożywne, a pieczenie dłuższe niż podane.
Pieczenie zależy od piekarnika,u jednych dluzsze u innych krótsze.. Trzrba przy gotowaniu miec tez swoj mozdzek
jogurt grecki light – to sie troche kloci bo jogurty greckie nie sa w zadnym wypadku light
Posmarować olejem blachę i na to papier czy odwrotnie
Najpierw papier, potem olej 😉