Bardzo lubię sos cebulowy, ostatnio występował ze schabem, teraz trochę go zmodyfikowałam i podałam z rybą. Też wyszedł smacznie. Sos można również zmiksować za pomocą blendera, którego ja chwilowo nie posiadam 😛
Składniki (2 porcje):
- 2 filety ulubionej ryby
- sól, pieprz cytrynowy
- sok z cytryny
Na sos:
- 2 cebule
- 3/4 szklanki bulionu warzywnego
- łyżka mąki
- łyżeczka curry
- sól, pieprz
- łyżka oleju lub masła roślinnego
Przygotowanie
Filety dzielimy na porcje, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy solą i pieprzem. Można odstawić na godzinę do lodówki, ja nie miałam czasu. Filety zawijamy pojedynczo w folię aluminiową i układamy na blaszce. Pieczemy w piekarniku ok 20 min.
W tym czasie cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na tłuszczu na patelni. Kiedy się zezłoci posypujemy ją mąką i curry. Podsmażamy jeszcze chwilkę i wlewamy bulion. Przyprawiamy i gotujemy dopóki sos nie zgęstnieje. Rybę podajemy polaną sosem.
ciekawy sos cebulowy, muszę wypróbować 🙂 pozdrawiam
Pyszny pomysł na rybkę 🙂