Przepis na pyszne, wegetariańskie spaghetti z orzechami arachidowymi. Jest bardzo smaczne i sycące. Pierwszy raz robiłam takie danie, ale na pewno nie ostatni. Dzięki uprzejmości Ol’Vity w przepisie miałam okazję wykorzystać mąkę z orzechów arachidowych, ale jeśli jej nie macie możecie użyć zwykłej mąki pszennej.
Składniki (2 porcje):
- 2 łyżki mąki arachidowej
- 2 łyżki masła
- 50 g orzechów arachidowych
- 150 ml bulionu warzywnego
- łyżeczka soku z cytryny
- papryka ostra, czosnek granulowany
- łyżeczka sosu sojowego ciemnego
- sól, pieprz
- pół paczki makaronu spaghetti
Przygotowanie
Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Orzechy wkładamy do woreczka i uderzamy tłuczkiem do mięsa, aby rozdrobniły się na mniejsze kawałki. Podprażamy je na suchej patelni. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy przez chwilę. Zasmażkę dodajemy do orzechów. Zalewamy je bulionem i mieszamy. Do sosu dodajemy przyprawy, sok z cytryny i sos sojowy. Gotujemy aż zgęstnieje. Mieszamy z makaronem.
Zostaw odpowiedź