Na Wielkanoc nie może zabraknąć babki 😉 Tym razem proponuję nieco lżejszą od tradycyjnej wersję babki na wodzie mineralnej.
Składniki (na małą blaszkę albo keksówkę):
Przygotowanie
Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy olej, wodę, mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej z nich dodajemy kakao i miksujemy. Następnie dodajemy po połowie ubitej na sztywno pianie z białek i delikatnie mieszamy. Do natłuszczonej blaszki wlewamy na przemian po 5 łyżek jasnego i ciemnego ciasta. Pieczemy w 180 stopniach przez ok 50 min.
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…
Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…
Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…
Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…