Z naleśnikami przedstawionymi na zdjęciu wiąże się zabawna historia (choć mi wcale do śmiechu wtedy nie było). Otóż, do twarogu pomyłkowo wsypałam łyżeczkę soli zamiast cukru. Sprawa wydała się dopiero, kiedy zasiedliśmy do jedzenia… Zjadłam naleśniki z sosem, bez serka. Natomiast moja większa połówka spałaszowała wszystko bez mrugnięcia okiem. Mężczyźni mają chyba inne kubki smakowe 😛
Składniki (na ok 10 naleśników):
-
700 ml mleka 1,5%
-
280 g mąki żytniej
-
szczypta soli
-
łyżka oleju kokosowego (lub rzepakowego)
-
jajko
Farsz:
-
200 g chudego twarogu
-
4 łyżki mleka
-
łyżeczka cukru
-
połówka brzoskwini z puszki
Sos brzoskwiniowy:
- 2 brzoskwinie z puszki
- 4 łyżki syropu z brzoskwiń
- łyżka miodu
- sok wyciśnięty z połówki cytryny
Przygotowanie
Składniki na naleśniki miksujemy ze sobą i odstawiamy na 15 minut. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju i na niej smażymy wszystkie naleśniki.
Twaróg rozdrabniamy widelcem, mieszamy z mlekiem, cukrem i brzoskwinią pokrojoną w drobną kostkę. Serek nakładamy na naleśniki i zwijamy je w rulon. Wszystkie składniki na sos miksujemy. Sosem polewamy naleśniki.
Zostaw odpowiedź