Taka wędlina jest o niebo lepsza od wszystkich kupionych w sklepie. Jest bardzo smaczna, delikatna i krucha, a do tego zdrowsza. Serdecznie polecam.
Składniki:
- 2 duże piersi z kurczaka
- czosnek niedźwiedzi
- czosnek granulowany
- papryka wędzona
- pieprz ziołowy
- sól
- przyprawa do drobiu
- łyżeczka oleju
Przygotowanie
Piersi z kurczaka oczyszczamy z błon tłuszczu czy chrząstek. Oba kawałki oprószamy z obu stron przyprawami i skrapiamy oliwą. Obie piersi z kurczaka zwijamy razem w wałek (grubszy koniec jednego fileta układamy na cieńszym drugiego) i zawijamy ciasto w kilka warstw folii aluminiowej. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godzin (ja marynowałam 24 godz). Następnie piersi pieczemy w folii w nagrzanym do 180 C piekarniku przez ok 30 min.Odstawiamy do wystygnięcia.
Hej. Czy pieczemy w folii czy bez?
W folii 🙂
Dziękuję za odpowiedź. Dopiero teraz doczytałam 🙂
Miłego dnia 🙂