Kruche ciasto z jagodami i budyniową bezą

Przepis na proste i pyszne kruche ciasto z jagodami (można dodać inne owoce). Jagody miałam zamrożone jeszcze z tamtego roku, mam nadzieję, że w tym roku również uda mi się uzupełnić zapas 😉

Składniki:

Ciasto

  • 400 g mąki pszennej
  • 250 g zimnego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g cukru
  • 5 żółtek

Beza

  • 5 białek
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
  • 125 ml oleju

Ponadto

  • szklanka jagód (mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej)

Przygotowanie
Mąkę, cukier, proszek do pieczenia wsypujemy do miski. Dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło i żółtka. Szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części i owijamy folią spożywczą – 2/3 ciasta wkładamy do lodówki, a 1/3 do zamrażalnika na ok półtorej godziny.
Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce (moja ma wymiary ok 26x20cm) rozprowadzamy większą część ciasta i podpiekamy na złoto w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180º C przez około 25 minut. Następie ciasto wyjmujemy i odstawiamy do wystygnięcia.
Przygotowujemy bezę. Białka ubijamy na sztywno, następnie cały czas miksując, wsypujemy cukry, potem budynie, na końcu olej. Bezę wykładamy na podpieczony spód, na niej układamy równomiernie jagody, na wierz ścieramy zamrożone ciasto.
Pieczemy przez 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

ciasto_jagody