Moja wariacja na temat tej włoskiej potrawy, nazywanej również kanapką na gorąco. Nadzienie można dowolnie zmodyfikować, ja akurat miałam ochotę na takie serowo-pomidorowe.
Składniki:
Ciasto
Nadzienie:
Do posmarowania: oliwa, zioła prowansalskie
Przygotowanie
Drożdże mieszamy z mąka, dodajemy sól, oliwę i wodę i zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do lodówki na 3-4 godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy na cienkie, prostokątne placki.
Koncentrat pomidorowy mieszamy z oliwą i przyprawami, rozsmarowujemy na plackach. Nakładamy na nie również starte sery, pokrojone w plasterki oliwki i posiekaną bazylię. Placki zwijamy w roladę i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Rolady smarujemy oliwą i posypujemy ziołami prowansalskimi. Można je naciąć w kilku miejscach, żeby mieć pewność, że w środku nie zrobi się zakalec. Rozgrzewamy piekarnik do 180 C i pieczemy stromboli około 40- 45 min do uzyskania złotego koloru ciasta.
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…
Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…
Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…
Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…