Chyba nie ma nic smaczniejszego niż domowy, własnoręcznie upieczony chleb 😉 Tym razem proponuję przepis na pszenny chleb z dodatkiem suszonych pomidorów.
Składniki:
Przygotowanie
W misce rozcieramy drożdże z cukrem, łyżką mąki i 1/4 szklanki ciepłej wody. Rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Do drugiej miski wsypujemy resztę mąki, pokrojone w kosteczkę suszone pomidory, sól i mieszamy. Do sypkich produktów dodajemy wyrośnięte drożdże i ciepłą wodę. Zagniatamy ciasto, następnie dodajemy olej i wyrabiamy, aż stanie się gładkie, elastyczne. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość przekładamy je do wysmarowanej masłem formy, lekko wyrównujemy ciasto i odstawiamy na 10-15 min do podrośnięcia.
Pieczemy 1-1,5 godz w piekarniku nagrzanym do 200°C .
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…
View Comments
Uwielbiam domowe pieczywo i uwielbiam pieczywo z suszonymi pomidorami:)
Pozdrawiam!
http://www.kornikwkuchni.blogspot.com