Robiłam już marchewkową karpatkę, teraz przyszedł czas na biszkopta z masą z budyniu na bazie soku i bitą śmietaną na wierzchu. Ciasto jest pyszne, polecam.

Składniki:

Biszkopt:

  • 200 g cukru
  • 300 g mąki tortowej
  • 6 dużych jajek
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka octu

Krem:

  • 900 ml soku przecierowego typu Kubuś o ulubionym smaku (u mnie marchew, jabłko, pomarańcza)
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
  • 250 g masła

 

Masa śmietanowa:

  • 330 ml śmietany 30%
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki cukru pudru

 

Poncz:

  • 100 ml wody
  • sok wyciśnięty z połówki cytryny
  • łyżka cukru

Przygotowanie
Przygotowujemy biszkopt: jaja ucieramy z cukrem. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu dolewamy ocet. Ciasto wlewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary ok 24x28cm). Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok 30 minut. Sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest już upieczone. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia.
Pół szklanki soku przecierowego odlewamy i mieszamy z budyniem w proszku. Resztę soku zagotowujemy. Rozrobione budynie wlewamy powoli do wrzątku, cały czas mieszając i gotujemy, aż budyń stanie się gęsty. Budyń odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy na lekką masę. Następnie, cały czas ucierając dodajemy po łyżce zimnego budyniu, aż do dokładnego połączenia składników.
Ostudzony biszkopt przekrawamy wzdłuż na pół. Składniki na poncz mieszamy ze sobą. Pierwszy blat biszkoptu nawilżamy połową ponczu. Na to wykładamy masę budyniową i przykrywamy drugim blatem, który również nasączamy ponczem.
Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wody i odstawiamy do wystudzenia. Do wysokiej misy wlewamy dobrze schłodzoną śmietanę i ubijamy. W czasie ubijania wsypujemy cukier puder. Gdy śmietana będzie sztywna wlewamy powoli zimną żelatynę i miksujemy, aż składniki się połączą.
Masę śmietanową nakładamy na biszkopt i wyrównujemy. Ciasto odstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

3 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago