Przepis na pyszne domowe drożdżówki z sezonowymi owocami i kruszonką.

Składniki (na 6 dużych drożdżówek):

Ciasto:

  • 380 g mąki pszennej
  • 70 g masła
  • 25 g świeżych drożdży
  • 200 ml mleka
  • jajko
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli

Owoce:

  • 150g truskawek
  • 200 g rabarbaru
  • łyżka cukru
  • łyżka bułki tartej

Kruszonka:

  • 80g mąki pszennej
  • 40g cukru
  • 40g masła

 

Przygotowanie
Drożdże kruszymy, dodajemy po łyżeczce mąki i cukru i rozpuszczamy w 1/3 szklanki ciepłego mleku. Odstawiamy na 10 minut, aż zaczyn podwoi swoją objętość. Masło rozpuszczamy w rondelku.
Do reszty mąki dodajemy sól, cukier, jajko, mleko i zaczyn z drożdży. Zagniatamy ciasto, następnie dodajemy masło i wyrabiamy, aż stanie się gładkie, elastyczne. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. Rabarbar obieramy i kroimy w kostkę, truskawki przekrawamy na pół lub w ćwiartki. Owoce zasypujemy cukrem i odstawiamy na co najmniej pół godziny. Wyrośnięte ciasto dzielimy na sześć części. Z każdej formujemy kulę i spłaszczamy. Drożdżówki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą posypujemy po środku bułką tartą, na niej układamy owoce.
Składniki na kruszonkę zagniatamy palcami, aż stworzą się sypkie grudki. Posypujemy nią wierzch każdej drożdżówki. Bułeczki pieczemy około 35 minut w temp. 200 C.

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

View Comments

  • Robiłam już 2 razy i są rewelacyjne! Za pierwszym razem trochę przypaliłam bo piekłam z termoobiegiem ale za drugim temp. 180 czas : 25 min i porostu niebo w gębie! Dziękuję za przepis ☺ pozdrawiam serdecznie ☺

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

3 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago