Ciężko mi znaleźć coś pyszniejszego od zestawienia czekolady i truskawek 😉 Intensywnie czekoladowe ciasto w połączeniu z jogurtowym musem truskawkowym daje zachwycający efekt smakowy.
Składniki:
Czekoladowe ciasto:
Masa jogurtowa:
Dodatkowo:
Przygotowanie
Najpierw przygotowujemy ciasto. Masło kroimy na kawałki i razem z połamaną na kosteczki czekoladą wkładamy do rondelka, roztapiamy na małym ogniu, cały czas mieszając i odstawiamy do ostudzenia. Czekoladę z masłem przekładamy do miski,dodajemy cukier i jajka, miksujemy przez chwile. Cały czas miksując, wsypujemy przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia mąkę. Masę wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (24×24 cm) i wstawiamy do nagrzanego do 180C piekarnika. Pieczemy przez ok 15 minut. Ciasto studzimy.
Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzątku i studzimy. Truskawki miksujemy z jogurtem, dodajemy cukier i sok z cytryny, na końcu powoli wlewamy żelatynę i miksujemy aż wszystkie składniki się połączą.
Masę wylewamy na ciasto i odstawiamy do lodówki.
Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzątku, studzimy. Zimną, ale jeszcze płynną galaretkę wylewamy na zastygłą masę jogurtową i całość wstawiamy do lodówki jeszcze na kilka godzin.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…
View Comments
To musiało być pyszne :)