Soczyste udka z kurczaka pieczone w sosie

Przepis na pyszne i soczyste udka z kurczaka (mogą być również podudzia) pieczone bez skóry, która zawiera dużo złego cholesterolu, no i oczywiście tłuszczu.

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka

  • czosnek granulowany, sól, pieprz ziołowy, przyprawa do kurczaka, papryka ostra, papryka wędzona

Sos:

  • 150 ml koncentratu pomidorowego

  • 2 łyżki ketchupu

  • łyżka oliwy (nieobowiązkowo)

  • łyżeczka octu winnego

  • 100 ml wody

  • sól, pieprz

Przygotowanie
Udka z kurczaka myjemy i ściągamy z nich skórę. Następnie posypujemy je przyprawami i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Składniki na sos mieszamy ze sobą i polewamy nim udka. Całość przekładamy do rękawa do pieczenia i dokładnie spinamy go z obu stron. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 min. Po tym czasie odcinamy górną część rękawa i podpiekamy jeszcze 10-15 minut.

uda_kurczak