Przepis na pyszne i soczyste udka z kurczaka (mogą być również podudzia) pieczone bez skóry, która zawiera dużo złego cholesterolu, no i oczywiście tłuszczu.
Składniki:
-
4 udka z kurczaka
-
czosnek granulowany, sól, pieprz ziołowy, przyprawa do kurczaka, papryka ostra, papryka wędzona
Sos:
-
150 ml koncentratu pomidorowego
-
2 łyżki ketchupu
-
łyżka oliwy (nieobowiązkowo)
-
łyżeczka octu winnego
-
100 ml wody
-
sól, pieprz
Przygotowanie
Udka z kurczaka myjemy i ściągamy z nich skórę. Następnie posypujemy je przyprawami i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Składniki na sos mieszamy ze sobą i polewamy nim udka. Całość przekładamy do rękawa do pieczenia i dokładnie spinamy go z obu stron. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 min. Po tym czasie odcinamy górną część rękawa i podpiekamy jeszcze 10-15 minut.
Zostaw odpowiedź