Przepis na pyszną, domową pizzę na grubym i puszystym cieście.
Składniki:
Dodatki:
Sos pomidorowy
Przygotowanie
Drożdże kruszymy, dodajemy po łyżeczce mąki i cukru i rozpuszczamy w 1/3 szklanki ciepłej wody. Odstawiamy na 10 minut, aż zaczyn podwoi swoją objętość.
Do mąki dodajemy sól, resztę wody, olej i zaczyn z drożdży. Zagniatamy ciasto, aż stanie się gładkie, elastyczne. Odstawiamy je do wyrośnięcia na ok. godzinę. W tym czasie przygotowujemy sos i resztę składników. Pomidora sparzamy, obieramy ze skórki, pozbywamy się nasion i kroimy w drobną kosteczkę albo blendujemy z resztą składników na sos. Wyrośnięte ciasto podsypujemy mąką, rozwałkowujemy i układamy na blaszce wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia (moja ma wym. 42x25cm). Odstawiamy na 10 min, następnie podpiekamy je w nagrzanym do 180 C piekarniku ok 20 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy, smarujemy sosem pomidorowym, układamy resztę składników. Pieczemy w piekarniku przez kolejne 10-15 minut.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…