Dietetyczna cukinia faszerowana pieczarkami i marchewką. Danie lekkie, ale dość sycące, dlatego idealnie nadaje się na letni obiad. Pół cukinii to tylko 77 kcal.
Składniki:
- 3 cukinie
- 2 jajka
- 3 łyżki gęstego jogurtu
- pęczek szczypiorku
- 250 g pieczarek
- duża marchew
- cząber, oregano, papryka ostra, cebula suszona
- sól, pieprz
Przygotowanie
Cukinie przekrawamy wzdłuż na pół. Wydrążamy środek. Miąższ z cukinii kroimy w drobną kostkę. Pieczarki również kroimy w kostkę. Marchew ścieramy na tarce. Pieczarki, marchew i miąższ cukinii podsmażamy na patelni. Następnie odstawiamy, aż farsz trochę przestygnie. Szczypiorek siekamy, jajko i jogurt mieszamy ze sobą. Składniki dodajemy do farszu, przyprawiamy i mieszamy. Farsz nakładamy do cukinii. Można posypać serem żółtym. Cukinie układamy na blaszce i pieczemy w piekarniku w temp 180 C przez około 35-40 minut.
Jajko z jogurtem, to super sposób na zastąpienie żółtego sera! Często używam tych dwóch składników podczas pieczenia zapiekanek. Znacznie zdrowiej i równie smacznie.
Polecam ten przepis. Dzisiaj robiłam na obiad. Bardzo nam smakowało (nawet mięsożercy 😉 ). Od siebie dodałam do pieczarek cebulkę i do farszu czosnek, ale to dlatego, ze bardzo lubimy te składniki. Pozdrawiam.
Czym zastąpić pieczarki? Nie przepadam za grzybkami…
Bez pieczarek danie będzie miało zupełnie inny smak. Cukinię można nadziać też np. kaszą jaglaną, mięsem mielonym czy ryżem.