Przepis na pyszną zapiekankę z chleba. Nadaje się zarówno na obiad, jak i syte śniadanie na ciepło.
Składniki:
- opakowanie chleba tostowego
- 300 g szynki, salami lub kiełbasy
- 250 g żółtego sera
- 2 jajka
- 2 pomidory
- 250 ml śmietany 18%
- garść oliwek zielonych
- 2 cebule
- pęczek szczypiorku
- sól, pieprz, papryka ostra
- zioła prowansalskie
Przygotowanie
Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na oleju. Pomidory i oliwki kroimy w plasterki, ser ścieramy na tarce, szynkę kroimy w paski. Jajka mieszamy ze śmietaną i serem żółtym. Doprawiamy solą i pieprzem. Na dnie naczynia żaroodpornego rozkładamy warstwę chleba. Układamy na nim połowę szynki i cebuli, oliwki, kilka plastrów pomidora, zalewamy 1/3 sosu śmietanowego. Przykrywamy kolejną warstwą chleba i czynność powtarzamy, aż powstaną trzy warstwy. Na wierzch ostatniej kładziemy oliwki, plasterki pomidora, resztę sosu śmietanowego, posypujemy papryką i ziołami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 25 min. Po wyjęciu posypujemy szczypiorkiem.
Fajny pomysł! 🙂
Wygląda przesmacznie 🙂 i jak kolorowo, na pewno kiedyś się skuszę.