Przepis na babkę ziemniaczaną z gotowanych i surowych ziemniaków podaną z sosem pieczarkowym. Pyszne danie na obiad.
Składniki:
Sos pieczarkowy
Przygotowanie
Gotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Surowe ścieramy na drobnej tarce. Cebulę i boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Wszystkie składniki na babkę wkładamy do jednej miski i mieszamy. Masę przekładamy do keksówki i pieczemy przez około 1,5 h w temp 180 C. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki. Podsmażamy na niewielkiej ilości masła. Wlewamy do nich śmietankę i dodajemy przyprawy i zioła. Mieszamy i dusimy na małym ogniu, aż sos się zagęści. Na koniec dodajemy posiekany koperek. Sosem polewamy plastry babki ziemniaczanej.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…