Pyszny, rozgrzewający słodko-ostry gulasz z wieprzowiną i warzywami.
Składniki:
- 200 g boczku wędzonego
- 400 g mięsa wieprzowego (łopatka, karkówka)
- 2 cebule
- mała dynia hokkaido
- 2 marchewki
- papryka czerwona
- 180 ml koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz, pieprz cayenne
- czosnek niedźwiedzi suszony
Przygotowanie
Boczek i mięso kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Po chwili dodajemy pokrojoną w piórka cebulę. Kiedy wszystkie składniki będą podsmażone, przekładamy je do garnka, zalewamy szklanką wody i dusimy pod przykryciem na małym ogniu. Kiedy mięso zmięknie, dodajemy dynię pokrojoną w kostkę i marchew (ścieram na tarce o grubych oczkach, można również pokroić w kostkę). W razie potrzeby podlewamy wodą. Po jakiś 15 minutach dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę. Kiedy warzywa i mięso zmiękną, dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy. Lubię raczej ostre smaki, więc daję sporą szczyptę pieprzu cayenne. Dusimy jeszcze kilka minut.
a co z czosnkiem?
Dodajemy z przyprawami